Welkom op de familiewebsite van de familie Meulepas.
Hier vindt u wat meer informatie over familieleden en geschiedenis van onze familie.
14 September 2014
‘Huis Meulepas’ in de kijker
Op de Open Monumentendag van 2014 was in Lier het eigen woonhuis van stadsbouwmeester Jozef Meulepas uit 1932 te bewonderen. Het bevat enkele mooie voorbeelden van modernisme, zoals de geglazuurde tegels aan de gevel en het horizontale karakter van de betonnen balkons. Het is nog in bijna oorspronkelijke staat.

De jongste editie van de Open Monumenten Dag, die in het teken stond van het thema ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’, is in Lier niet onopgemerkt voorbijgegaan. Vooral de woning van de voormalige architect en stadsbouwmeester Jozef Meulepas genoot een ruime belangstelling.

In Lier werden de deuren van zes historische monumenten opengezet. In het stadhuis kon een kijkje genomen worden in de vertrekken van de conciërgewoning en het dakgebinte van de zolder bewonderd worden. Aan de Vismarkt kon binnen gegluurd worden in het middeleeuwse ‘Steen’. Dit gebouw dateert van 1393 en maakte deel uit van de oudste stadsomwalling. Ooit werd het verhuurd aan het bakkersambacht en kreeg het de benaming ‘Bakkerstoren’.

In de Sint-Gummaruskerk stonden rondleidingen op het programma, met bijzondere aandacht voor de schade die werd aangericht tijdens wereldoorlog I. Ook de toren kon beklommen worden. De blikvanger vormde de Baron Opsomerlaan met de voormalige schoenfabriek Van der Wee en de modernistische woning van architect en stadsbouwmeester Jozef Meulepas, die leefde van 1880 tot 1950.

Hij ontwierp o.m. het Sint-Gummaruscollege en de feestzaal. ‘Huize Meulepas’ en het originele en best bewaarde interieur dateren uit 1932. De woning is een beschermd monument, die vandaag wordt bewoond door de 84-jarige dochter Gusta Meulepas..

Ook op het Journaal van de VRT kwam het ter sprake. Een link naar het fragment is hieronder terug te vinden.

Bronnen


Info
Wie nieuws heeft in of over de familie kan dit gerust laten weten via de  contact pagina.
Andere dinges
Heeft u leuke foto's, stuur ze gerust door. We zetten ze op de fotogalerij. Een tip voor het doorsturen van veel en grote foto's tegelijkertijd is gebruik te maken van de website www.wetransfer.com.
Zonsopgang
Plaats Ukkel
Date 28 February 2024
Sunrise 07:30
Zonsondergang 18:21
Daglengte 10:51
Begin schemering 06:57
Einde schemering 18:54
Schemerlengte 11:57
http://www.valvas.be
Some people are so afraid to die that they never begin to live. {Henry Van Dyke}
28 February 2024 - 07:19 UTC :: Total views: 260 - Visitors online: 76