De Londenbrug
‘Rik wou het Eilandje opwaarderen. De Londenbrug was een uitdaging om atmosfeer te brengen in deze nieuwe woonwijk.’, vertelt Lief Meulepas (81). Lief praat met veel genegenheid en bewondering over haar broer, Hendrik. Hendrik ontwierp de huidige Londenbrug en liet zich daarvoor inspireren door niemand minder dan Vincent Van Gogh.

‘Hendrik was bouwkundig ingenieur bij de stad. Zijn idee was om het Eilandje te ontwikkelen. Dat was niet meer geschikt als industriële haven. De meeste bedrijven hadden zich verder in de haven gevestigd. Maar er was wel voldoende ruimte om woongebied, winkels en burelen te creëren. Het idee van de Londenbrug kreeg hij bij het zien van een schilderij van Vincent Van Gogh: De brug van Langlois. Daarop zie je een Hollandse brug.

‘Bij de inhuldiging van de brug in 1979, gingen de arbeiders op zoek naar de hendel van de brug om ze open te draaien. Tevergeefs, want dat was nu net het vernieuwende aan de brug: ze was volledig computergestuurd. Die computer was een kamer groot en palmde bijna het hele gebouw naast de Londenbrug in.’

‘Of ik het erg vind dat de huidige brug verdwijnt? Neen, eigenlijk niet. Dat is het leven en dat staat niet stil. Alles verandert. Trouwens, de nieuwe Londenbrug zal er hetzelfde uitzien als vandaag.’

 

Artikel in Noorderlijn
Dat Rik Meulepas, die helaas in december 2009 overleden is, de alom gekende Londenbrug in Antwerpen aan het eilandje ontworpen heeft is waarschijnlijk niet iedereen gekend. Rik heeft o.a. ook meegewerkt aan de 'waterkeringsmuur' langs de kade aan de Schelde die bij hoogtij de stad moet vrijwaren van wateroverlast.

Onlangs verscheen een interview met Lief Meulepas op de website Nooderlijn.be. Het artikel is hier integraal overgenomen.
http://www.in-den-rozenkrans.be
You are young only once, but you have a lifetime to be immature.
24 June 2024 - 06:06 UTC :: Total views: 1013 - Visitors online: 36